poniedziałek, 16 czerwca 2014

18. Kheer


Kheer na mleku z kardamonem rodzynkami i prażonymi migdałami.

Przepis:

  • 50g ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • łyżeczka kardamonu
  • garść rodzynków
  • łyżeczka cukru lub innego słodzidła
  • migdały
Mleko zagotować z kardamonem i cukrem. Dodać ryż i rodzynki i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Ugotowany ryż posypać prażonymi migdałami.


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, ryż. Powinnam też dodać pistacje, ale nie mialam. Mimo to było bardzo dobre, więc warto spróbować. ;) Jest też wersja z cienkim makaronem, ale jeszcze nie probowalam.

      Usuń
    2. Wygląda bardzo kremowo, idealnie :)

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo ;)

      Usuń