wtorek, 1 lipca 2014

32. Cynamonowe spiralki





Cynamonowe spiralki z sosem śmietankowym.

Przepis:

Na placki:
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka oleju
  • małe jajko
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • dwie łyżki masła
  • cztery łyżki zmielonego brązowego cukru
  • dwie łyżki cynamonu
Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy (masa powinna być gęsta)  i  przekładamy do szprycy lub foliowego woreczka z wyciętym rogiem ;)
Składniki na placki mieszamy i na suchej patelni formujemy placki. Kiedy na wierzchu  pojawią się pęcherzyki powietrza, szprycą nakładamy nadzienie kształtując spiralkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 20 sekund. 



9 komentarzy: