Serowe ciasto kukurydziane z sezamem, polane ciepłym sosem jagodowym.
Przepis:
- trzy łyżki kaszy kukurydzianej
- 80 gramów twarogu
- trzy łyżki serka śmietankowego
- jajko
- łyżeczka masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata łyżeczka brązowego cukru muscovado
- dwie łyżki mleka
- kilka kropel aromatu waniliowego
- sezam
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtka dodajemy resztę składników (oprócz sezamu) i mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka. Gotową masę serową łączymy z białkiem, przekładamy do natłuszczonej foremki i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 25 minut. Pyszne na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Ten sos *.*
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, a ten sos...<3
OdpowiedzUsuńSuper ciacho!
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńNa początku przeczytałam "surowe" i zachodzę w głowę czemu jesz zakalca, haha :D
OdpowiedzUsuńHaha dobre! ;)
Usuńkradnę przepis! :)
OdpowiedzUsuńGenialny taki sernik! <3
OdpowiedzUsuń